Truva'nın İntikamı

Asya kıtasının uclarında, Ege Denizi'nin kıyısında bir şehir, Truva. Ege'nin diğer kıyısında ise Helen'in çocukları Yunanlar.

Truva Savaşı'nı iyi ya da kötü bildiğinizi düşünüyorum. Asya'nın ucundaki bu şehrin işgal edilmesi ve uğradığı büyük yıkım. Doğrusu bu savaşın gerçekliği bile kesin değildir. Savaş hakkındaki ufak bilgilere Homeros'un İlyada ve Odysseus destanlarında ulaşılabiliyor. Derince araştırırsanız şu an kabul görmese de gayet ilginç teoriler var bu savaş hakkında. Tabi ki komplo teorileri değil.

Truvanın intikamı
Truva Savaşı

Truva'nın Öcü

Truva Savaşı hakkında konuşmayı burada bırakıp Truva'nın ilk intikamına geçelim. 1453 yılında II. Mehmet Konstantinopolis'i fethetti. Rivayete göre fetihten sonra Fatih Sultan Mehmet "Truva'nın intikamını aldık." demiştir. Asyalıların Avrupalıdan aldığı bu intikam; Truva'ya yapılan haksızlığın düzeltildiğini belirtir.

Bir başka iddiaya göre Kurtuluş Savaşı'nınn sonunda muzaffer komutan Mustafa Kemal Atatürk de bu olaya atıfta bulunarak "Truva'nın intikamını aldık." demiş.

Kendi görüşlerime gelecek olursak bu liderlerden ikisi de sözü söylememiş olabilir; ama sonuçta ortada bir söz var. Doğu ve Batı'nın bu medeniyetler çarpışmasında nice Truvalar olacak nice Truvaların intikamı alınacak. Bugünkü liderlerimiz şu anda Ege Denizi'ndeki kışkırtmalara karşı bu sözü hatırlatsalar bir etkisi olur mu merak ediyorum doğrusu.

İlginizi Çekebilir:
Truva Savaşı Hakkında Bilgi; Nedenleri ve Sonuçları
Truva Savaşı, ‘Sıfırıncı’ Dünya Savaşının Son Muharebesi Olabilir
Şahin Güvensoy
Şahin Güvensoy

Atanma yolunda çabalayan bir Türkçe öğretmeni ve aynı zamanda blog yazarı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorum teşvik edicidir. Eleştireldir.