Çok Eski Günler

Mustafa Kemal ATATÜRK


Yüzlerimiz biraz gülsün diye arada sırada izlenebilecek bir kayıt. Kameraman ve meraklı dayı muhabbetlerinin de arkaplanda bulunduğu(0:48-0:55) sesli bir İstanbul pazarı. 1930'lu yıllar. Eski İstanbul'un size hiç yabancı gelmeyecek o güzel sesleri. Bol döner kebaplı günler.




Camel da camel. Canım ülkemin dört bir yanındaki develeri bulmakta hiç zorluk çekmeyen çekim ekibi ülkeden de nargilesiz çıkmıyor. 1967 yılından Türkiye için izleyebilirsiniz.



Bu video da Atatürk'ün cenazesinden. Yıllar önce boğazda diz çökmüş gemiler bu sefer boğazı dar eden o komutana, lidere saygı için oradalar. Çeşitli milletlerin temsilcileri ve askerleri yerlerini almış oradalar. Türk halkı çatılardan başbuğunu sonsuzluğa uğurluyor. Tüm ülke onu kalbiyle selamlıyor.


-Video Sessizdir.


...ve belki aralarında en güzel video da Atatürk'ün kendi sesinden demeçlerin bulunduğu bu videodur. Videonun bir kısmında geçen Amerikalılara sesleniş kısmını daha önce üzerine İngilizce çeviri yapılmış bir hâlde dinlemiştim. Tahminimce bu yayın kuruluşu bu değerli ses kaydının ya orijinalini ortaya çıkarttı ya da ses dosyasını temizleyerek ana sese ulaştı.

Ayrıca videoyu izlerken farkettim ki 1.30'daki kıyafetler şu anda Konya'da ki Atatürk Evi Müzesi'nde bulunuyor. 


Şahin Güvensoy
Şahin Güvensoy

Atanma yolunda çabalayan bir Türkçe öğretmeni ve aynı zamanda blog yazarı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorum teşvik edicidir. Eleştireldir.