Nuri Killigil Kimdir?


1881 yılında doğmuş bir Osmanlı ordusu komutanıdır. Cumhuriyet sonrasında da silah fabrikatörlüğü yapmıştır.


Nuri Killigil

Enver Paşa'nın kardeşidir. 1. Dünya Savaşı sonlarında Azerbaycan halkını ve toprağını kurtarmak için Kafkas İslam Ordusu'nu kurmuştur.

İlerleyişlerini durdurmak için İngilizler, Rus ve Ermeni kuvvetlerine yardım için birlik göndermiştir; buna karşın bölge halkının da desteğiyle Kafkas İslam Ordusu, düşman kuvvetleri def etmişti. Ardından bu ordu ile Dağıstan'a yönelmiştir. Bu bölgeyi de işgalden kurtarmıştır.

Bunlardan sonra Almanya'ya yerleşip orada yaşamaya başlamış 1938 yılında da ülkeye geri dönmüştür. Bir kok kömürü fabrikasını alıp madeni eşya fabrikasına dönüştürmüştür. Bu fabrikada birçok savunma sanayi ürünü üretilmeye başlandığı için Nuri Killigil Türk Savunma Sanayisinin başı kabul edilir.

Alman diplomatlarla görüşmeye başlayan Killigil Almanya'da Turancılık Masası'nın ve SS Doğu Türkistan Alayı'nın kurulmasında etkili olmuştur.

Daha sonra fabrika Sütlüce'ye taşındı. Daha gelişmiş savunma sanayi ürünleri üretmeye başladı. Bir süre sonra da silah üretiminin durdurulduğu haberini yaydı. Ancak üretim hiç durmadı.

Killigil Tabanca


2. Dünya Savaşı sonrasında da Suriye ve Filistin'e gizlice silah yolladı.

1949 yılında fabrikada eş zamanlı 3 patlama oldu. Bu patlama sonunda Nuri Killigil'in de aralarında bulunduğu 27 kişi hayatını kaybetti. İçişleri Bakanı olayı yerinde incelemek için Ankara'dan geldi.

Ölen kişilerin vücut parçaları 3 sandığa pay edildi ve cenaze namazı kılındı. Nuri Killigil'in gövdesi 20 gün sonra su üstüne çıktı. Cenaze namazı kılınmak istendi fakat dönemim İstanbul Müftüsü bir ceset parçası için cenaze namazı kılınamayacağını söyleyerek engellemiştir. Cenaze hocasız bir şekilde Edirnekapı Şehitliğine defnedildi.

2016 yılında, yani olaydan 67 yıl sonra Killigil'in mezarı onarıldı ve cenaze namazı kılındı.

Şahin Güvensoy
Şahin Güvensoy

Atanma yolunda çabalayan bir Türkçe öğretmeni ve aynı zamanda blog yazarı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorum teşvik edicidir. Eleştireldir.