Dünyaya Eğitim: TED Konuşmaları

Yaymaya değer fikirler.

TED Talks
TED (İngilizce: Technology, Entertainment, Design / Türkçe: Teknoloji, Eğlence, Tasarım), her iki yılda bir Kaliforniya, Monterey'de düzenlenen bir konferanstır. Bu konferansın varoluş amacı, farklı alanlardaki ileri derecede bilgi sahibi kişilerin bilgi alışverişine zemin oluşturmaktır.*
    
Kâr amacı gütmeyen bir kuruluşun sahibi olduğu uluslararası konferansların yapılıp yayımlandığı bir platform. Dünyadaki siyasetçi, yazar ve sosyologlardan şehir planlamacılarına kadar alanında kendini geliştirmiş insanları deyim yerindeyse bizlerin önüne bırakıyorlar.

Bu videolar sizlere bir şeyler öğretmekten ziyade "haaa" dedirtecek cinsten videolar. Hayatınızda size engel olan ufak bir dalı kaldırmanıza yardım eder veya sizlere yapmak istediğiniz şeyler hakkında ilham verir. Bu tamamen konuşmacıya bağlı aslında.

Konuşmalar İngilizcenin evrenselliği nedeniyle İngilizce olarak yapılıyor. Türkçe videolar da var birkaç tane. Burada asıl sorun yeterli seviyede İngilizce bilmeyenler için ortaya çıkıyor. Bu durumda sadece alt yazılara bel bağlamak zorunda kalınıyor. Her ne kadar alt yazılı videolar bulunsa da, yeterli değil.  Bir grup toplanmalı ve kâr amacı gütmeden bu videolara alt yazı hazırlamalı bence.

Türkçe kaynaklara erişimimiz çok kısıtlı. Çevrilmiş kaliteli kaynaklarımız az. Bence buna en güzel örnek, dünyanın en büyük kütüphanesi olarak nitelendirilen Wikipedia'da bile 300 binden az Türkçe kaynağın bulunmasını gösterebilirim. Belki bunun hakkında başka bir yazı yazabilirim bir gün.

Sizlere örnek olması için bir konuşmayı ufak bir tanıtımla beraber aşağıya bırakıyorum.

İnsanların vücut dilleri ve hayatlarında kendilerini başarıya ulaştıracak ufak ama güçlü detayları gözler önüne seren bir konuşma olmuş. Konuşma yapmak zor geliyor ve topluluk içinde her daim kendinizi saklıyorsanız bu konuşma sizin hayatınızı yeniden şekillendirebilir.



Şahin Güvensoy
Şahin Güvensoy

Atanma yolunda çabalayan bir Türkçe öğretmeni ve aynı zamanda blog yazarı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorum teşvik edicidir. Eleştireldir.